Wethouders overleven motie van afkeuring over onterecht gesloopte kerk

De Turfmarktkerk in Gouda vóór de sloop
De Turfmarktkerk in Gouda vóór de sloop © Omroep West
GOUDA - Het Gouds college van burgemeester en wethouders heeft donderdagavond een motie van afkeuring overleefd over het slepende dossier Turfmarktkerk. Een meerderheid van de raad wil ook geen verder onderzoek naar de gang van zaken rond de sloop van de bouwvallige kerk. De oppositie was daar niet blij mee: 'Er ligt iets onder het tapijt, dat we nu niet meer mogen optillen.'
De zaak rondom de Turfmarktkerk verdeelt de Goudse politiek al sinds 2018. Toen liet het college de bouwvallige kerk slopen 'vanwege de veiligheid' omdat de eigenaar Khalid Boutachekourt hierin tekort zou schieten. Die stapte naar de rechter en kreeg in 2021 gelijk. De rechter begreep de zorgen van het Gouds college, maar vond het ingrijpen onrechtvaardig.
Aanvankelijk wilde het college in hoger beroep, maar na bemiddeling werd besloten dat de kerk-eigenaar een schadevergoeding van 735.000 euro krijgt. De details van die overeenkomst bleven geheim, al loopt er nog een rechtszaak van de lokale politieke partij Gouda Vitaal om opheldering. Maar die geheimhouding vindt een deel van de Goudse raad een probleem.

Beslissing doorgeschoven tot na verkiezingen

Na de rechtszaak in 2021 vond een raadscommissie plaats waarin werd afgesproken dat er een vorm van onderzoek moest komen naar de gang van zaken. Dat kon als raadsenquête (een zwaar politiek middel met getuigenverhoren onder ede) of als gewoon onderzoek. Maar de raad vond het destijds, gezien de nabije gemeenteraadsverkiezingen beter een besluit over te laten aan hun opvolgers.
'Een schoffering' en 'een loos gebaar' brieste de oppositie toen over dit plan van PvdA-fractievoorzitter Max de Groot. Die leek hiermee zijn wethouder Rogier Tetteroo uit de wind te houden. Deze is samen met Thierry van Vugt (D66) verantwoordelijk voor de bestuurlijke gang van zaken. Gevreesd werd dat van uitstel afstel zou komen.
Het terrein waar ooit de Turfmarktkerk stond
Het terrein waar ooit de Turfmarktkerk stond © Omroep West
Toen de nieuwe raad maandag de kwestie besprak, werd duidelijk dat de coalitiepartijen wel klaar zijn met het dossier. Alle voorstellen voor een gehee,l dan wel gedeeltelijk onderzoek werden weggestemd. 'Jammer', vond Jan de Koning van oppositiepartij Leefbaar Gouda. 'Dit was het moment voor de betrokken wethouders om te laten zien dat ze niets te verbergen hebben.' Het tweetal overleefde eerder een motie van afkeuring rondom de gang van zaken.
De 'van weinig zelfreflectie getuigende' reactie van Thierry van Vugt deze avond schoot de oppositie in het verkeerde keelgat. 'Als het college nou zei: we hebben altijd gemeend het goed te hebben gedaan, maar nemen de rechter serieus een gaan alles op alles zetten om herhaling te voorkomen. Maar het is weer de oude riedel: we hebben gelijk en wel hierom', zei Jan de Laat van GoPo.

Motie van afkeuring verworpen

Paul Ruijgrok (VVD) bedacht ter plekke een motie van afkeuring. Hij en de andere voorstanders van een onderzoek geloven niet dat het college 'voldoende lessen heeft geleerd', al zag hij ook een lichtpuntje: 'Het is mooi dat bijna alle raadsleden behalve de Pvda hebben uitgesproken dat herhaling van dit dossier moet worden voorkomen.'
De motie werd verworpen met tien stemmen voor en 23 stemmen tegen. 'Er ligt er iets onder het tapijt, dat mogen we niet meer optillen', zei Jan de Laat kritisch. 'Het wantrouwen blijft en er zal in deze raad altijd een Turfmarktsfeer hangen, als iets niet wordt onderzocht.'