Effect naamsverandering station Laan van NOI in Station Beatrixkwartier niet duidelijk

Foto Maarten Brakema
Foto Maarten Brakema
DEN HAAG - Het kan niet worden hard gemaakt dat het veranderen van de naam van station Laan van Nieuw Oost-Indië (NOI) in Station Beatrixkwartier aantoonbaar economische effecten heeft.
Uit een onderzoek blijkt dat ‘vastgoeddeskundigen en betrokkenen’ in plaatsen waar een station een andere naam kreeg ‘veronderstelden dat er een verband’ was tussen een economische waarde en die verandering. ‘Een een-op-eenrelatie tussen de baten en een naamswijziging is hierdoor niet te leggen,’ aldus het Haagse college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.
De wethouders Ingrid van Engelshoven (D66) en Boudewijn Revis (VVD) maakten begin juni van dit jaar bekend dat de gemeente Den Haag overweegt de naam van het station te veranderen. Dit omdat het gebied rondom het station de komende jaren flink op de schop gaat. De bedoeling is dat dit een ‘campus’ wordt voor bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn in het zogenoemde veiligheidscluster.

Naamsverandering kost tijd en geld

Het veranderen van een stationsnaam kost veel tijd en geld. In de buurt en in de gemeenteraad was er daarom ook kritiek. De halte heeft zijn huidige naam al sinds de opening in 1843. Veel mensen snappen niet waarom dit nu opeens moet veranderen.
Daarom hebben de wethouders onder meer onderzoek laten uitvoeren naar de ‘economische aspecten’ van het veranderen van de naam. De onderzoekers hebben daarbij managers van bedrijven in de omgeving, werknemers en reizigers om hun mening gevraagd. Maar de bewoners van Den Haag of de mensen uit de buurt mochten niet hun mening geven.

Nieuwe naam niet 'uitermate belangrijk'

Slecht een op de vijf van de ondervraagden zegt dat de naam van het station ‘uitermate belangrijk’ is. Een zeer krappe meerderheid denkt wel dat een naamswijziging van het station bijdraagt aan een betere bekendheid van het bedrijvengebied.
De gevolgen van een naamsverandering van stations in andere gemeenten is niet hard te maken. De onderzoekers hebben het dan steeds over ‘verwachtingen’.

Nog geen definitieve beslissing

Het Haagse college moet nog een definitieve beslissing nemen over de naamswijziging. Dat gebeurt na overleg met onder meer de NS. Uit die gesprekken moet ook duidelijk worden hoe duur de operatie is. Ter vergelijking: de verandering van Eindhoven Beukenlaan in Eindhoven Strijp-S kostte 150.000 euro.